Profesor universitar doctor

Liviu-Florian Ștefan

Rector

Curriculum vitae

 

Nume
Liviu-Florian Ștefan

Data și locul nașterii
1968, Batiz-Călan, jud. Hunedoara

Cetățenie
română

Contact    
E-mail: florin.stefan@uad.ro 

Profil profesional

Profesor universitar doctor în cadrul Departamentului Pictură al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.
A absolvit Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu" Cluj-Napoca, specializarea pictură (1993), a studiat Master (DESS) la Université Paris III Sorbonne Nouvelle, Relations Interculturelles, Politiques Culturelles Internationales et Gestion des Arts (2000-2001), a obținut titlul de doctor în arte vizuale, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca (2009). A fost rezident al statului elvețian la Museo Vela din Ligornetto, prin programul guvernamental ArtEst (1995).

A înființat Fundația Culturală Intact (2000) şi în 2011 a lansat și coordonat la Fabrica de Pensule proiectul-pilot al fundației, SPAȚIU INTACT și spațiul de rezidențe Atelier Intact, pentru promovarea tinerilor artiști români.

A organizat, produs şi curatoriat expoziții și conferințe cu invitați internaţionali de prestigiu: Ami Barak, Frank Demaegd, Klaus Obermeyer, Luc Tuymans, Michael Borremans, Matthias Weischer, Adel Abdessemed, Eric Baudelaire, Hito Steyerl, ORLAN, Alfredo Pirri și alții.

În 2017 a cofondat Centrul de Interes, şi a fost președinte al Federației Centrul de Interes. A fost curatorul pentru România al bienalei Jeune Création Européenne, Montrouge - Paris (2017, 2019). Din 2016 este reprezentat de galeria Anne-Sarah Bénichou, Paris (expoziţii personale "FaceTime", 2016 şi "This Is Not a Love Song", 2018). Alte expoziții personale includ: ”La Boîte Rouge” - Iconoscope, Montpellier (2017), "Morpheus Bed", Muzeul Barcsay, Art Capital, Budapesta (2019), "Icons for the End of the World", Spațiu Intact, Centrul de Interes  (2021). În anul 2023 a participat ca artist și a fost coorganizator al expoziției Perspectiva Cluj, la Fondazione Pastificio Cerere din Roma.

A participat la festivaluri și bienale: Art Encounters, Timișoara (2017), FILAF / Festival international du livre d'art et du film, Perpignan (2021).

În anul 2021 a fost decorat cu titlul Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres al Republicii Franceze.

Artistul a fost recenzat în ArtPress, ArtForum, Artension, Beaux-Arts magazine, Artribune, Espoarte, Revista Arta, Vogue și Haaretz.